top of page

Forskning og utvikling

Nye metoder og teknologi for garving av fiskeskinn

Norsk Fjordskinn har etablert et forskningsgarveri i Trondheim hvor vi i samarbeid med NTNU Trondheim jobber med teknologiutvikling og nye oppskrifter for garving av fiskeskinn. Automatisering, sensorsystemer, og kjemikalier basert på sirkulær økonomi, vil gi en miljøvennlig garveprosess. Garveriene vil dermed få bedre kontroll med garvemetode, ressursbruk, svinn og produktkvalitet.
 
Kunder som kjøper ferdig garvet skinn vil i økende grad etterspørre bærekraftige produkter.
Fiskeskinn vil med denne teknologien kunne brukes og gi en langt høyere verdiskapning enn ved dagens avsetning.
 
Salg av ferdig garvet fiskeskinn er rettet mot bransjene mote, design, interiør, emballasje og mot andre produkter der fiskeskinnets estetiske og kvalitetsmessige egenskaper kan utnyttes. 

Produksjonsprossesen

Steg 1: Forbehandling

Prosessen starter med at rå skinn behandles med lut, såper og enzymer. Dette fjerner pigmenter, oljer og celler, slik at vi står igjen med skinnets rene kollagenfibre, altså selve grunnstrukturen. Vannet fra denne fasen blir renset, og restene danner et proteinslam som kan brukes til biogassproduksjon.​​

Fjordskinn Foto Lars Bugge Aarset (67).jpg

Steg 2: Garving

Deretter tilsettes garvemidler, som gjør proteinene motstandsdyktige mot råte og varme. Vi har utviklet en garveteknologi spesielt tilpasset fiskeskinn. Resultater er et materiale som tåler høy varme (opptil 75 °C), vasking i vann og hverdagsbruk med høyt slitasjenivå.​​

Fjordskinn Foto Lars Bugge Aarset (14).jpg

Steg 3: Farging

Til slutt farges skinnene med både syntetiske farger og naturlige pigmenter laget av restråstoff fra norsk jordbruk. Garveteknologien gjør at fargen trekker dypt inn i fibrene, slik at skinnene beholder fargen selv ved slitasje.​​

 

Alle syntetiske farger vi bruker er nøye kontrollert for å unngå dannelse av skadelige aminer. Selv om fargene er trygge, sørger vi for å rense vannet etter fargingen for å fjerne alle rester. 

bottom of page